Вградено решение за малки и средни предприятия

Блог / Кредити

Вградено решение за финансиране на предприятия

4 октомври 2024 / 3 мин.

Последно обновена на

Три български финтех компании - Nula.BG, Klear и ФинБиз Технолоджийс - си партнират, за да стартират иновативно предложение за онлайн бизнес кредит.

Малките и средните предприятия, които използват SaaS платформата на Nula.BG, за да управляват финансите си онлайн, вече имат достъп до NULA.BG CAPITAL

Тази опция е вградена в техния панел: с 2 клика фирмата може да получи незабавно кредитен лимит до 100 000 лв. (до 50 000 лв. за първия заем).  

Всичко това се случва автоматично чрез API интеграция между Nula.BG и Klear, като се използва технология, разработена от ФинБиз Технолоджийс.

С какво се отличава това ново решение?

"Малките предприятия често изпитват затруднения при получаването на заеми от банките. С това ново решение ние им осигуряваме бърз и лесен достъп до парите, от които се нуждаят, за да се развиват", коментира Лоик Льо Пишу - главен изпълнителен директор на Klear. 

"С помощта на NULA.BG CAPITAL нашите клиенти не само получават по-добър достъп до финансиране, но и се възползват от данните си, което им помага да се класират по-лесно за кредити", споделя Мартин Матеев - главен изпълнителен директор на Nula.BG  

"Това партньорство е чудесен пример за това как българската финтех екосистема работи ефективно, за да създаде прости и полезни финансови решения за малкия бизнес.", допълва Сергей Пантелеев - главен изпълнителен директор на ФинБиз Технолоджийс.

За "вградените финанси" (embedded finance)

Терминът „вградени финанси“ се отнася до интегрирането на финансови услуги като например кредитиране, директно в нефинансови платформи или приложения.  

Например търговец на дребно може да предлага заеми на клиентите по време на разплащане, без да е необходимо да посещават банка.  

Това улеснява достъпа на хората до финансиране, където и когато имат нужда от него. 

Освен това платформите могат да споделят данни за клиентите си като например история на покупките, за да подобрят кредитния скоринг, което помага на повече потребители да се квалифицират за заеми, предоставяйки по-ясна представа за финансовото им поведение.  

Вграденото финансиране бързо се разраства в световен мащаб, тъй като все повече предприятия от различни отрасли, от електронна търговия до превоз на пътници, интегрират финансови услуги като кредитирането, за да предлагат на своите клиенти безпроблемни решения, базирани на данни.

За Klear:  

Klear е етичният иноватор в областта на финансите.  

Klear е основана от високопоставени банкови служители, които напускат своята добре платена работа, за да създадат една по-справедлива алтернатива в сферата на потребителското кредитиране и инвестиране. ​ 

Klear свързва хора, които търсят по-висока възвръщаемост на спестяванията си, с хора и фирми, които търсят заеми на справедливи цени, като предлага по-добрата сделка и за двете страни.  

От създаването си досега Klear е финансирала заеми на стойност 45 млн. лв. от 2 000 активни инвеститори. 

За Nula.BG:  

Nula.BG е водеща българска финтех платформа, създадена да подпомага малките и средни предприятия (МСП) в управлението на техните финанси, включително счетоводство, заплати, фактуриране и бизнес банкиране.

Мисията на Nula.BG е да опрости управлението на бизнеса чрез инструменти и данни в реално време, което позволява на МСП да вземат по-информирани финансови решения.

Платформата обслужва над 5 000 бизнеса, като им помага да спестяват време и средства чрез своите интегрирани решения. 

За ФинБиз Технолоджийс:  

Основана през 2023 г., ФинБиз Технолоджийс е млада и амбициозна финтех софтуерна компания, създадена от екип от опитни професионалисти в областта на банковото дело и финтех.

Подкрепена от New Vision 3 и група индивидуални инвеститори, компанията е насочена към революционизиране на кредитирането на МСП и микрокредитирането.  

ФинБиз Технолоджийс има за цел да предостави на платформите иновативни софтуерни решения, които им позволяват да интегрират опции за финансиране директно в панела на своите клиенти.